Pszichológus, vagy mentálhigiénés szakember?

Hogyan találjam meg a számomra megfelelő segítőt?

Egyre szélesebb körben ismert, hogy az érzelmi nehézségeinkkel nem csak pszichológushoz, hanem mentálhigiénés szakemberhez is fordulhatunk. Ez ügyben a legtöbbet talán Pál Feri atyának köszönhetünk. Munkássága és népszerűsége révén vált közismertté maga a fogalom: „mentálhigiénés szakember”, és megmutatta azokat a témákat, tartalmakat is, amelyekkel e hivatás gyakorlása közben foglalkozunk.

Emellett mégis gyakran felteszik nekem a kérdést, hogy mi a különbség a pszichológus és a mentálhigiénés szakember között? Ezért is járom körbe most ezt a témát, miközben a személyes tapasztalataimat is megosztom.

Hasonlóságok és különbségek

A különbséget leginkább a képzés különbözőségében látom, valamint a segítői kompetenciában. Mindkét végzettség diplomával jár. Összesen öt év (három év alap- és két év mesterképzés) után mondhatja el magáról valaki, hogy pszichológus, mentálhigiénés segítő szakemberré pedig egy kétéves posztgraduális képzés keretében válhatunk (a jelentkezéshez már rendelkezni kell valamilyen diplomával, közvetlenül érettségi után nem választható). A pszichológus hallgatók tehát mélyebb elméleti tudást, átfogó és szélesebb körű pszichológiai ismereteket kapnak.

A mentálhigiénés képzés során is betekintést nyerünk a pszichológia főbb területeibe, irányzataiba, de alapvetően a Carl Rogers nevéhez köthető személyközpontú szemléletre épül az oktatás. Előnye a képzésnek, hogy gyakorlat-orientált. Nagy hangsúly van azon, hogy az első pillanattól kezdve gyakoroljuk, amit tanulunk.

Jó pap is holtig… – tanulni, és tanulni önmagunkról

Bármilyen hivatásról is beszélünk, ahhoz, hogy valaki jó szakembernek mondhassa magát, elengedhetetlen a folyamatos tanulás, az új ismeretek felszedegetése és a gyakorlás. A segítő szakmában emellett rendkívül fontos a saját önismereti úton szerzett tapasztalat, hogy tisztában legyünk a saját örökségünkkel, megértsük a működésünket, meglássuk az összefüggéseket a saját életünkben, a kapcsolatainkban, és az is, hogy megtapasztaljuk a segítő kapcsolat és különböző pszichológiai eszközök, módszerek pozitív hozadékait.

A diploma és később a különböző végzettségek megszerzésének feltétele mind a pszichológus, mind a mentálhigiénés szakember esetében, hogy bizonyos óraszámban részt vegyenek egy meghatározott önismereti folyamatban.

Jó, ha a diploma megszerzése után is van egy belső igény a tanulásra és az önismeret mélyítésére. Vannak olyan módszerspecifikus képzések, melyek mind a pszichológusok, mind a mentálhigiénés szakemberek számára nyitottak. A pszichológusok a felsőoktatási rendszerben szakirányú továbbképzések elvégzésével válhatnak szakpszichológussá, esetleg pszichoterapeutává.

Mit NEM csinál a mentálhigiénés szakember?

A kompetenciával kapcsolatos különbözőségekről nehéz általánosságban beszélni, a kompetencia-határokat általában a megszerzett végzettségek jelölik ki. Ami általánosan elmondható, az az, hogy mentálhigiénés szakember nem vesz fel személyiségteszteket, nem állít fel diagnózist, nem ír szakvéleményt, nem foglalkozik mentális zavarokkal, nem ajánl és ír fel gyógyszert (csak az orvosi végzettséggel rendelkező pszichiáterek jogosultak felírni). A kompetencia tekintetében sokkal fontosabb az, hogy az adott segítő ismerje a saját határait és amennyiben a kliens problémája meghaladná azt, úgy ajánljon maga helyett megfelelő szakembert, klinikai szakpszichológust, vagy pszichiátert.

… és akkor mit csinál?

A mentálhigiénés szakember egészséges embereket támogat abban, hogy a nehézségeikkel könnyebben megküzdjenek, a változásokhoz jobban alkalmazkodjanak, a veszteségeiken túljussanak, hogy jobban kezeljék a stresszhelyzeteket, megtalálják a lelki egyensúlyukat és képesek legyenek fenntartani a testi-lelki egészségüket, hogy jobban eligazodjanak a kapcsolataikban, jobban megértsék saját működéseiket, békében együtt tudjanak élni családi örökségeikkel, és célokat, értelmet találjanak az életükben. Ebben átfedés van a pszichológusok tevékenységével.

Ami igazán számít…

Amikor a testi bajainkkal kapcsolatban szakembert keresünk, elsősorban azt keressük, aki komolyan veszi a problémánkat és jó segítséget tud adni számunkra, és ez nem mindig végzettség-függő. Jó pár éve több hétig elviselhetetlen váll-fájdalmakkal küszködtem. Jártam váll-specialista orvosnál, aki műtétet javasolt, reumatológusnál, akitől szteroid injekciót kaptam, de utána nem változott semmi. Végül eljutottam egy tapasztalt masszőrhöz, aki észrevette, hogy az ízületben kicsit elmozdult a felkar-csontom és miután visszapattintotta, elmúltak a fájdalmaim.

A saját nehéz élethelyzeteimben fordultam már segítségért pszichológushoz és mentálhigiénés szakemberhez is, és ha jól belegondolok, meg sem fordult a fejemben, hogy mérlegeljem a végzettségüket. Ami igazán fontos, az az, hogy rá merem-e bízni magam az adott segítőre, hogy látom-e az érdeklődést és az együttérzést a szemében, érzem-e az elfogadását, és hogy van-e összhang közöttünk.

Azt ajánlom, hogy ha segítőt keresel Önmagad számára, akkor ezeket a szempontokat tartsd szem előtt, és addig keress, amíg meg nem találod azt a személyt, akire igazán rá tudod bízni Magad.

Fotó: Austin Kehmeier

2022. február 3.