Hogyan lehetek a segítségedre?

...avagy, amit rólam tudni érdemes

pszichológus Győr

Kajdi Zsuzsanna

mentálhigiénés szakember

"Tudd az összes elméletet, mesteri szinten sajátítsd el az összes technikát, de amikor az emberi lelket érinted, te is csak egy emberi lélek légy."

Mivel foglalkozom valójában?

Sokan pszichológust keresnek Győrben, habár lehetséges, hogy problémájuk inkább a mentálhigiéné témakörébe tartozik.
Fontos tisztázni a különbséget, ezért elsőként arra a kérdésre válaszolok, amelyet gyakran feltesznek nekem. Mivel is foglalkozik a mentálhigiénés szakember? „…a mentálhigiénés segítő a bajbajutott egészséges embereknek segít.” (Tomcsányi T., Vikár Gy.)

A saját szavaimmal szeretem úgy fogalmazni, hogy azoknak segítek, akik aktuálisan nincsenek abban az állapotban, hogy magukon segítsenek. Ebben a megfogalmazásban sok minden benne van arról, amit általában az „ember”-ről és a „segítés”-ről gondolok.

Segíts önmagadon... - megmutatom, hogyan

Úgy vélem, hogy mindenki önmaga első számú szakértője, vagyis a legkompetensebb személy a saját életét illetően. Nagyra értékelem azokat az erőfeszítéseket, amelyeket valaki valaha önmagáért tett és tesz. Ezek tudatosítása is része a közös munkánknak. Vannak azonban olyan élethelyzetek, amelyek meghaladják az erőnket. Ilyenkor egy professzionális segítő értő-érző jelenléte, tudása, tapasztalata és eszköztára óriási lehetőség arra, hogy megerősödve jussunk túl ezeken.

Az elköteleződésre, az önmagadért való felelősségvállalásra a közös munkánk során is nagy szükség van, ugyanis senki nem „megmenthető” egy másik ember által.

Tapasztalom, hogy az is előre mozdító lehet, ha egy alkalommal találkozunk. Viszont sokszor jutunk közösen arra, hogy egy hosszabb folyamatban érdemes együttműködnünk. Arra törekszem, hogy elegendő időt töltsünk együtt, de ez ne legyen több annál, mint ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy újra a saját lábadra tudj állni.

Mentális egészség pszichológus nélkül

Nem csak a testi, hanem a lelki sérülések és egyensúlytalanságok esetében is bízhatunk egy magasabbrendű intelligencia, a természet kiegyensúlyozó-gyógyító erejében. Sokszor csak az a dolgunk, hogy segítsük érvényre jutni ezt a magasabb rendű erőt.

Úgy tartom, hogy a segítő kapcsolatban a jelenlét minősége az elsődleges, az elfogadó, megértő, átérző odafordulás biztonságos terében történhet változás. Elkötelezett vagyok abban, hogy ezzel az viszonyulással legyek jelen minden esetben a személyes találkozásaink során.

Az alkalmazott eszközök tekintetében szeretem a letisztult, egyszerű, gyakorlatias és hatékony módszereket, melyek hatásossága bizonyított. Olyan eszközök ezek, melyek mellé magam is hitelesen oda tudok állni, melyek a saját önismereti utamon is eredményesnek bizonyultak, a hétköznapi szinttől egészen a mélyebb érzelmi, spirituális szintekig.

Amiben nem tudok segíteni

Mentális zavarok diagnosztizálásával, kezelésével, illetve gyógyszerezéssel nem foglalkozom, ez pszichológusi, illetve pszichiáteri kompetencia. Állapotfelmérést nem végzek, igazolást, szakvéleményt nem állítok ki.

Ha csoportban jobban érzed magad

Az egyéni folyamatok kísérése mellett évente többször hirdetek csoportos tréningeket, workshopokat és tartok előadásokat is különböző témában. Ha szeretnél erről értestést kapni, akkor iratkozz fel a hírlevelemre (a lap alján lehetséges) és kövesd a facebook oldalamat.

Szervezetek (cégek, intézmények) megbízásából, valamint kisebb-nagyobb projektekben is dolgozom. Ha érdekel ez a fajta együttműködés, akkor itt tudsz tájékozódni a szolgáltatásaimról.

Tanulmányaim, végzettségeim: mentálhigiénés segítő szakember, ultrarövid terápiás konzulens, autogén tréner, relaxációs gyakorlatvezető (diákrelaxáció), WÉK tréning facilitátor

Tanulmányaim, szakmai önéletrajzom a LinkedIn felületén megtekinthető.

Visszajelzések

Klienseim visszajelzései az egyéni alkalmakról

"Mindenek előtt szeretném megköszönni, amit értem tettél. Hálás vagyok érte és elismerést váltott ki belőlem a tudásod. Annak ellenére, hogy hiszem és tudom azt, hogy egy második személy nem oldhatja meg az életünket helyettünk, mégis van az az élethelyzet, amikor kevesek vagyunk és úgy érezzük, külső segítségre van szükségünk. Valaki ezt belátja és valaki nem, de ez akkor is így van. Valaki szégyenli és azt mondja, gyengeség, és valaki azt, hogy ahhoz kell igazán nagy erő, hogy segítséget kérjünk."

"...Elkezdtünk beszélgetni, és én úgy éreztem, megbízhatok benned. Nagyon megértő voltál velem mindvégig. A hangod, személyiséged is ezt sugallta nekem. Végig csak rám figyeltél, és segítettél engem az érzéseim megértésében. Úgy éreztem, mintha egy nagy kő esett volna le a szívemről."

"Önbizalomhiánnyal és szinte folyamatos szorongással kerestem fel Zsuzsát, továbbá úgy éreztem, hogy nem tudom elengedni a múltban velem történt eseményeket. Ugyan még csak a közös munka elején tartunk, de már három alkalom után pozitív változást értünk el. Szemléletmódjának, megértésének, együttérzésének és tudásának köszönhetően úgy érzem, hogy hamarosan a saját életemet fogom élni! Hálás vagyok!"

"Szerintem ahhoz, hogy valaki ugorni merjen, az kell, hogy legyen háló alatta, nekem ez a bizalom volt, amit beléd vetettem. Tudtam, hogy nem fogsz félúton hagyni a dolgaimmal, történjék bármi is. ... Segítettél megfogalmazni, kimondani, egységbe foglalni, ami addig szilánkjaiban létezett."