Gyógyító relaxáció – Az autogén tréningről

autogéén tréning

Az autogén tréning egy speciális relaxációs eljárás, melyet J. H. Schultz dolgozott ki a 20. század első felében. A relaxáció elve nagyon egyszerű: ha az izmaink lazák, akkor idegrendszerileg nem lehetünk feszültek.

Az autogén tréning tanulása során – gyakorlással – képessé válunk bármikor tudatosan előidézni azt az ellazult állapotot, amelyben testünk és elménk felszabadul a stressz terhe alól. Ezáltal a szervezetünkben végbe mehetnek azok az öngyógyító folyamatok, amelyek a testi-lelki egyensúly, a harmónia, a teljesség átélése, az EGÉSZSÉG irányába hatnak. 

Az autogén tréninget kezdetben orvosi célokra használták a gyorsabb gyógyulás érdekében, kiegészítő terápiaként. Ma inkább pszichológiai módszerként tartják számon, az elsajátítása képzett szakember segítségével lehetséges.

Testi szinten általános jó közérzet, a fáradtságérzet csökkenése, fokozott koncentrációs készség, a testi tünetek, fájdalmak csökkenése, a vérnyomás optimalizálódása, kiegyensúlyozott alvás várható az autogén tréningtől. Érzelmi szinten pedig kiegyensúlyozottságra, nyugalomra, az önbizalom, az önbecsülés megerősödésére, az élettel való elégedettség növekedésére számíthatunk, az akaraterő, az önkontroll, a teljesítmény javulása mellett.

Az autogén tréning az egyik leghatékonyabb eszköz a stressz kezelésében. Hatása orvosilag is igazolt. Nem kell hinni benne, anélkül is működik.

fotó: Lance Anderson