Bocsáss meg!

A szabadságodért

Az egészségpszichológia mára már bizonyította a megbocsátás testi-lelki egészségre gyakorolt pozitív hatásait. Egyes vallásokban évszázadok óta meg vannak a keretei a bűnbocsánatnak, a lelki megtisztulásnak. Amerikában és világszerte léteznek már megbocsátás-intézetek. Azt gondoljuk, hogy a megbocsátás nehéz és bonyolult, pedig valójában nagyon is egyszerű.

Mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amelyekben valamilyen sérelmet, bántást szenvedünk el, ami nehéz érzelmeket, fájdalmat és indulatot, dühöt, haragot, gyűlöletet szül. Van, hogy magunkat okoljuk valami miatt és ezért szegődik mellénk a bűntudat és a szégyen. A neheztelést képesek vagyunk hosszú időn át hurcolni, önmagunknak és másoknak újra és újra levetíteni a jól ismert mozit, felidézni a történteket, táplálva a rossz érzéseinket. Ilyenkor valójában áldozatok vagyunk, önmagunk áldozatai. Bevesszük a keserű pirulát, és közben azt hisszük, majd az „ellenségünkkel” történik valami.

Kell egy belátás, hogy a neheztelés fenntartása számunkra megterhelő, nekünk kellemetlen, minket nyomaszt. Fárasztó, értelmetlen és hosszabb távon megbetegít.

A megbocsátással vagyunk képesek arra, hogy megtisztuljunk a beszorult érzelmektől. Ez igazán rólunk szól, a saját döntésünk- önmagunkért. A megbocsátás privát ügy, és a legfontosabb momentuma maga a döntés.

Fontos látni, hogy nem teszi meg nem történtté, ami volt, nem vonja kétségbe az érzelmeid érvényességét. A megbocsátás nem menti fel a másikat. Nem kell elfogadni a viselkedését és azt, hogy amit tett, az helyes.
Egyszerűen annyi a dolgod, hogy mindent, ami történt elpakolod a megfelelő polcra, és ott hagyod. Lezárod, nem nézegeted, de tudod, hogy ott van. A megbocsátás nem jelenti azt, hogy vissza kell állítani a régi kapcsolatot, szabadon kijelölheted a határaidat, a számodra viselhető távolságban.

A megbocsátás nem olyan nehéz, mint gondolnád. Nem más, mint egy tiszta szándék arra, hogy felhagysz a nehezteléssel. Elköteleződés önmagad mellett azért, hogy jól érezd magad a bőrödben – a tested egészségéért és lelked szabadságáért.

(Ez az írásom hasonló tartalommal megjelent a Kisalföld napilap május 9-i számában.)

fotó: Aditya Saxena